Rájöhettek, miért lett sok e-cigarettázó tüdőbeteg

A kutatók azonosították a THC-tartalmú folyadékok egyik összetevőjét, amely méreg lehet a szervezet számára.

Nem sokkal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nyáron kijelentette: az elektromos cigaretta káros, furcsa járvány ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban – sokan kerültek kórházba olyanok, akik e-cigarettát szívtak. A kutatók szeptemberre kezdték el sejteni, hogy mi okozhatta a különös megbetegedéseket, egy patológus pedig nemrég úgy nyilatkozott, égési sérülések nyomait találták e-cigarettát szívók tüdejében.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb közlése szerint most egy újabb lépéssel kerültek közelebb ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozhatta a megbetegedéseket. Mint mondják, az E-vitamin-acetát, amely a vizsgált 29 tüdőszövet mindegyikében jelen van, egy potenciálisan veszélyes méreganyag.

Az anyagot a folyadékok hígítására használják azokban a termékekben, amelyek THC-t is tartalmaznak. Emellett megtalálhatók még bizonyos élelmiszerekben és kozmetikumokban is. Az eddigi kutatások szerint a lenyelése vagy a bőrön keresztüli felszívódása nem okoz problémát, a letüdőzése viszont annál inkább. A belégzése ugyanis akadályozhatja a tüdő normál működését.

A vizsgált minták közül 23-ban THC, 16-ban pedig nikotin is jelen volt, ezek azonban nem tűnnek olyan anyagoknak, ami ilyesmit idézhetett volna elő.

[Döntsük el végre: az e-cigaretta egészségesebb vagy veszélyes?]

A CDC ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a megbetegedésekért és a halálozásokért nem lehet egyedül csak az említett összetevőt okolni, ebben számos más tényező is közrejátszhatott. A szakemberek tovább vizsgálódnak.

HVG

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP

X